Yeraltı Suları
1 sayfadaki 1 sayfası
Yeraltı Suları
Yeryüzünden sızan sular, yeraltında geçirimsiz bir tabakanın
içerisindeki kayaların boşluk ve çatlaklarında tutulur. Bu suya yer
altı suyu denir. Ülkemiz yer altı bakımından oldukça zengindir. Ör:
Marmara’da Adapazarı, Yenişehir, Balıkesir ovaları, Doğu Anadolu’da;
Muş, Erzurum, Malatya ovaları. Yer altı suyu bilhassa yarı kurak
sahalarımızda tarımsal açıdan çok önemlidir. Ör:
Konya-Karapınar, Polatlı-Sivrihisar. Bazı kentlerimizin içme suyunun
bir bölümü yer altı suyundan sağlanır. Ör: Bursa, İzmir, Eskişehir,
Kütahya, Konya gibi.
Kaynaklar: Yer altı suyunun (çatlaklardan) veya tabaka arasından yüzeye çıkmasıyla kaynaklar oluşur.
BELLİ BAŞLI KAYNAKLARIMIZ
Karstik kaynaklar:
Kireç taşlarının çatlaklarından ve yer altı kanallarından çıkan
kaynaklardır. Karstik kaynakların suları gür olup, bazı akarsuları
besler. (Manavgat, Köprü
çayı). Bazı kentlerimizin içme ve sulama suyunun bir bölümünü karşılar.
Ör: Pınarbaşı ve Kemalpaşa’dan çıkan kaynaklar, İzmir’in suyunu
karşılar.
Artezyen kaynaklar:
Yer altındaki suların insanlar tarafından sondajla çıkarılmasına denir.
Bu tür kaynaklar, Eskişehir, Malatya, Erzurum, İnegöl, Bursa, B.
Menderes, Gediz ovalarının kenarlarında Ceylanpınar ve Muş ovalarının
çevresinde görülür.
Fay kaynakları:
Fay hatları boyunca çıkan kaynaklarıdır. Bunlar genel olarak Ege ve G. Marmara Bölümünde K. Anadolu fay kuşağı boyunca görülür.
Not:
Kaynak sularının kalitesini suyun geldiği kayanın kimyasal özelliği
belirler. Silis miktarının fazla olduğu sular tatlıdır. Örnek:İzmir
Uludağ, Niksar, Tokat suları örnek verilebilir. Kireçli arazilerden
çıkan kaynak suları kireçli, Jipsli sahalarınki ise acı olup içme suyu
olarak kullanılamaz.
içerisindeki kayaların boşluk ve çatlaklarında tutulur. Bu suya yer
altı suyu denir. Ülkemiz yer altı bakımından oldukça zengindir. Ör:
Marmara’da Adapazarı, Yenişehir, Balıkesir ovaları, Doğu Anadolu’da;
Muş, Erzurum, Malatya ovaları. Yer altı suyu bilhassa yarı kurak
sahalarımızda tarımsal açıdan çok önemlidir. Ör:
Konya-Karapınar, Polatlı-Sivrihisar. Bazı kentlerimizin içme suyunun
bir bölümü yer altı suyundan sağlanır. Ör: Bursa, İzmir, Eskişehir,
Kütahya, Konya gibi.
Kaynaklar: Yer altı suyunun (çatlaklardan) veya tabaka arasından yüzeye çıkmasıyla kaynaklar oluşur.
BELLİ BAŞLI KAYNAKLARIMIZ
Karstik kaynaklar:
Kireç taşlarının çatlaklarından ve yer altı kanallarından çıkan
kaynaklardır. Karstik kaynakların suları gür olup, bazı akarsuları
besler. (Manavgat, Köprü
çayı). Bazı kentlerimizin içme ve sulama suyunun bir bölümünü karşılar.
Ör: Pınarbaşı ve Kemalpaşa’dan çıkan kaynaklar, İzmir’in suyunu
karşılar.
Artezyen kaynaklar:
Yer altındaki suların insanlar tarafından sondajla çıkarılmasına denir.
Bu tür kaynaklar, Eskişehir, Malatya, Erzurum, İnegöl, Bursa, B.
Menderes, Gediz ovalarının kenarlarında Ceylanpınar ve Muş ovalarının
çevresinde görülür.
Fay kaynakları:
Fay hatları boyunca çıkan kaynaklarıdır. Bunlar genel olarak Ege ve G. Marmara Bölümünde K. Anadolu fay kuşağı boyunca görülür.
Not:
Kaynak sularının kalitesini suyun geldiği kayanın kimyasal özelliği
belirler. Silis miktarının fazla olduğu sular tatlıdır. Örnek:İzmir
Uludağ, Niksar, Tokat suları örnek verilebilir. Kireçli arazilerden
çıkan kaynak suları kireçli, Jipsli sahalarınki ise acı olup içme suyu
olarak kullanılamaz.
Similar topics
» YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
» YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
» YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz