YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
1 sayfadaki 1 sayfası
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak , yer
altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir.
Yer Altı Sularının
Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
1) Yağış miktarı,
2) Yağış türü (Kar
yağışları ile beslenme fazla olur.)
3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal ve
karstik alanlarda geçirimlilik fazladır).
4) Arazinin eğimi :eğimin az
olduğu alanlarda beslenme daha fazladır.
5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı
engellediği için.
Taban Suyu: Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta
geçirimsiz tabaka ile
sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken
sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer
altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise
kuyu açmak suretiyle bu
sulardan faydalanılır.
Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege
Bölgesinin çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa,
Adapazarı gibi.
KAYNAKLAR
Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı
yere kaynak denir.
Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta
İncelenebilir:
A-SOĞUK SU KAYNAKLARI:
Sularını yağışlarla yeryüzünden
alırlar.
Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir.
1)Tabaka
Kaynağı (yamaç): Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı
yerdir.
2)Vadi Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır.
3)Karstik
Kaynak (Voklüz): Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla
Akdeniz Bölgesinde görülür. Ör: Düden suyu
Bu kaynakların en önemli
özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir.
4)Artezyen Kaynağı: Tekne
biçimindeki iki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli
tabakaya açılan bir
sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır. Diğer
kaynaklardan
ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır
altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir.
Yer Altı Sularının
Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
1) Yağış miktarı,
2) Yağış türü (Kar
yağışları ile beslenme fazla olur.)
3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal ve
karstik alanlarda geçirimlilik fazladır).
4) Arazinin eğimi :eğimin az
olduğu alanlarda beslenme daha fazladır.
5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı
engellediği için.
Taban Suyu: Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta
geçirimsiz tabaka ile
sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken
sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer
altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise
kuyu açmak suretiyle bu
sulardan faydalanılır.
Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege
Bölgesinin çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa,
Adapazarı gibi.
KAYNAKLAR
Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı
yere kaynak denir.
Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta
İncelenebilir:
A-SOĞUK SU KAYNAKLARI:
Sularını yağışlarla yeryüzünden
alırlar.
Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir.
1)Tabaka
Kaynağı (yamaç): Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı
yerdir.
2)Vadi Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır.
3)Karstik
Kaynak (Voklüz): Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla
Akdeniz Bölgesinde görülür. Ör: Düden suyu
Bu kaynakların en önemli
özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir.
4)Artezyen Kaynağı: Tekne
biçimindeki iki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli
tabakaya açılan bir
sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır. Diğer
kaynaklardan
ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır
Similar topics
» YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
» Yeraltı Suları
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
» Altı adam bir şemsiyenin altında ıslanmadan nasıl durabilir?
» Yeraltı Suları
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
» Altı adam bir şemsiyenin altında ıslanmadan nasıl durabilir?
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz