YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
1 sayfadaki 1 sayfası
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak , yer
altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir.
Yer Altı Sularının
Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler:
1) Yağış miktarı,
2) Yağış türü
(Kar yağışları ile beslenme fazla olur.)
3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal
ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır).
4) Arazinin eğimi :eğimin az
olduğu alanlarda beslenme daha fazladır.
5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı
engellediği için.
Taban Suyu:Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta
geçirimsiz tabaka ile sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken
sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer
altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açmak suretiyle bu sulardan
faydalanılır.
*Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege Bölgesinin
çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı
gibi.
KAYNAKLAR: Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak
denir.
Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta İncelenebilir:
A-SOĞUK SU KAYNAKLARI: *Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar. *Sularının
sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir.
1)Tabaka Kaynağı (yamaç):
Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir.
2)Vadi
Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır.
3)Karstik Kaynak (Voklüz):
Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla Akdeniz Bölgesinde
görülür. Ör: Düden suyu
Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol
miktarda kireç içermesidir.
4)Artezyen Kaynağı: Tekne biçimindeki iki
geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların
püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır. Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri
faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır.
B-SICAK SU KAYNAKLARI
*Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar.
*Suları geldiği derinliğe
göre sıcak veya ılıktır.
*Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır.
*Akım
değişikliği olmaz.
*Bol miktarda eriyik madde içerir.
1)Fay Kaynağı:Fay
hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır. Halk arasında bu kaynaklara ılıca,
kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir. Ör: Manisa (Kurşunlu,
Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan),
Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi
merkezlerde vardır. Bu yerlerin ortak özelliği yer yapılarının özelliğidir.
2)Gayzer Kaynağı: Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla
püskürerek çıkan kaynaklardır. Türkiyede örneklerine rastlanmaz.
altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir.
Yer Altı Sularının
Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler:
1) Yağış miktarı,
2) Yağış türü
(Kar yağışları ile beslenme fazla olur.)
3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal
ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır).
4) Arazinin eğimi :eğimin az
olduğu alanlarda beslenme daha fazladır.
5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı
engellediği için.
Taban Suyu:Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta
geçirimsiz tabaka ile sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken
sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer
altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açmak suretiyle bu sulardan
faydalanılır.
*Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege Bölgesinin
çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı
gibi.
KAYNAKLAR: Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak
denir.
Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta İncelenebilir:
A-SOĞUK SU KAYNAKLARI: *Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar. *Sularının
sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir.
1)Tabaka Kaynağı (yamaç):
Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir.
2)Vadi
Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır.
3)Karstik Kaynak (Voklüz):
Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla Akdeniz Bölgesinde
görülür. Ör: Düden suyu
Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol
miktarda kireç içermesidir.
4)Artezyen Kaynağı: Tekne biçimindeki iki
geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların
püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır. Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri
faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır.
B-SICAK SU KAYNAKLARI
*Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar.
*Suları geldiği derinliğe
göre sıcak veya ılıktır.
*Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır.
*Akım
değişikliği olmaz.
*Bol miktarda eriyik madde içerir.
1)Fay Kaynağı:Fay
hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır. Halk arasında bu kaynaklara ılıca,
kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir. Ör: Manisa (Kurşunlu,
Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan),
Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi
merkezlerde vardır. Bu yerlerin ortak özelliği yer yapılarının özelliğidir.
2)Gayzer Kaynağı: Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla
püskürerek çıkan kaynaklardır. Türkiyede örneklerine rastlanmaz.
Similar topics
» YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
» Yeraltı Suları
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
» Altı adam bir şemsiyenin altında ıslanmadan nasıl durabilir?
» Yeraltı Suları
» TÜRKİYE’NİN KAPLICALARI VE MADEN SULARI
» Altı adam bir şemsiyenin altında ıslanmadan nasıl durabilir?
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz