Salmonella Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Salmonella Kaynaklı Gıda Zehirlenmeleri
Son yıllarda yeni enfeksiyonların sıklığının azalmış
olmasına karşın, özellikle belirli antibiyotiklere karşı direnç
gelişteren suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya
çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir. JAMA da Washington ve California
da bu tür üç salgın bildirilmiştir. Salmonella çoğunlukla az pişmiş ya
da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla
bulaşır. Korunmak için en iyi yol, bu tür gıda ürünlerini az pişmiş ya
da çiğ yememek, mutfak tezgahını, yiyeceği hazırladığınız kapları ve
ellerinizi iyice yıkamaktır. SALMONELLA
Salmonella, insanlarda ishalli hastalığa neden
olan bir bakteri grubudur. Genellikle, hayvan dışkısı bulaşmış
yiyecekler yoluyla yayılır. Salmonella nın birçok farklı tipi vardır. SALMONELLA YA NEDEN OLAN ETKENLER
*Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan süt (pastörize olmayan sütten üretilen ürünler).
*Birçok hayvan kökenli çiğ yiyeceklerde bulunabilir, ancak yiyecekleri pişirmek çoğunlukla Salmonella yı öldürür.
*Gıda ürünleri yıkanmamış mutfak malzemeleri ya
da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin
yıkanmaması sonucu da enfekte olabilir. *Yakın zamanlarda Gıda ve İlaç İdaresi,
yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanların alfa-alfa filizi
yememesini önerdi. BELİRTİLERİ:
Salmonella ile enfekte kişide enfeksiyondan 12-72
saatte ishal, ateş ve karında kramp gelişebilir. Hastalık (salmonelloz)
çoğunlukla 4-7 gün sürer ve hastaların çoğu tedavisiz iyileşir. Ancak
bazı kişılerde hastalık, hastaneye yatırılmayı ve antibiyotik
kullanmayı gerektirebilecek kadar ağır olabilir. Yaşlılar, bebekler ve
bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler bu grupta yer alır. HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
*Tavuk, et ve yumurtayı yemeden önce iyice pişirin.
*Çiğ ya da az pişmiş tavuk, et, yumurta ya da
pastörize olmayan sütten üretilen yiyecek, içecek ve diğer gıda
ürünlerini yemeyin. *Sebzeleri yemeden önce bol suyla yıkayın.
*Çapraz bulaşmayı önlemek için sebze, pişmiş ya
da hazır yiyecekleri, pişmemiş yiyeceklerle çiğ yumurtadan ayrı bir
yere yerleştirin. Çiğ yiyecekleri hazırladıktan sonra ellerinizi,
bıçakları, tezgahı ve diğer mutfak malzemelerini iyice yıkayın. *Yiyecekleri hazırlamadan önce ve hayvan dışkısıyla temas ettikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.
olmasına karşın, özellikle belirli antibiyotiklere karşı direnç
gelişteren suşların neden olduğu ve birbirinden ayrı olarak ortaya
çıkan yeni salgınlar bildirilmiştir. JAMA da Washington ve California
da bu tür üç salgın bildirilmiştir. Salmonella çoğunlukla az pişmiş ya
da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla
bulaşır. Korunmak için en iyi yol, bu tür gıda ürünlerini az pişmiş ya
da çiğ yememek, mutfak tezgahını, yiyeceği hazırladığınız kapları ve
ellerinizi iyice yıkamaktır. SALMONELLA
Salmonella, insanlarda ishalli hastalığa neden
olan bir bakteri grubudur. Genellikle, hayvan dışkısı bulaşmış
yiyecekler yoluyla yayılır. Salmonella nın birçok farklı tipi vardır. SALMONELLA YA NEDEN OLAN ETKENLER
*Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan süt (pastörize olmayan sütten üretilen ürünler).
*Birçok hayvan kökenli çiğ yiyeceklerde bulunabilir, ancak yiyecekleri pişirmek çoğunlukla Salmonella yı öldürür.
*Gıda ürünleri yıkanmamış mutfak malzemeleri ya
da bazı ev hayvanlarının dışkılarıyla temastan sonra ellerin
yıkanmaması sonucu da enfekte olabilir. *Yakın zamanlarda Gıda ve İlaç İdaresi,
yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanların alfa-alfa filizi
yememesini önerdi. BELİRTİLERİ:
Salmonella ile enfekte kişide enfeksiyondan 12-72
saatte ishal, ateş ve karında kramp gelişebilir. Hastalık (salmonelloz)
çoğunlukla 4-7 gün sürer ve hastaların çoğu tedavisiz iyileşir. Ancak
bazı kişılerde hastalık, hastaneye yatırılmayı ve antibiyotik
kullanmayı gerektirebilecek kadar ağır olabilir. Yaşlılar, bebekler ve
bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler bu grupta yer alır. HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
*Tavuk, et ve yumurtayı yemeden önce iyice pişirin.
*Çiğ ya da az pişmiş tavuk, et, yumurta ya da
pastörize olmayan sütten üretilen yiyecek, içecek ve diğer gıda
ürünlerini yemeyin. *Sebzeleri yemeden önce bol suyla yıkayın.
*Çapraz bulaşmayı önlemek için sebze, pişmiş ya
da hazır yiyecekleri, pişmemiş yiyeceklerle çiğ yumurtadan ayrı bir
yere yerleştirin. Çiğ yiyecekleri hazırladıktan sonra ellerinizi,
bıçakları, tezgahı ve diğer mutfak malzemelerini iyice yıkayın. *Yiyecekleri hazırlamadan önce ve hayvan dışkısıyla temas ettikten sonra ellerinizi iyice yıkayın.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz