Amasya : Yöresel Yemekleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Amasya : Yöresel Yemekleri
Amasya, tarihsel yaşamı nedeniyle köklü bir kültür birikimine, ekolojik
yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zenginlikler
mutfak kültürüne de yansımıştır.
Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Bazı yemekler ise diğer
yörelerde de bilinmesine rağmen yöremizde değişiklik arz eder. İlimiz
yöresel yemeklerinin başlıcaları:
Çorbalar
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme
İbik Çorbası, Yarma Çorbası.
Etli Yemekler
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak,
Mıhlama, Mumbar-İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma
Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte.
Tatlılar
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın
Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza
(Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi.
Hamur İşleri
Amasya Çöreği, Yağlı-Katmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, Cırıkta-Cızlak_Akıtma,
Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, Haşaşlı-Cevizli
Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su
Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç.
yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zenginlikler
mutfak kültürüne de yansımıştır.
Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Bazı yemekler ise diğer
yörelerde de bilinmesine rağmen yöremizde değişiklik arz eder. İlimiz
yöresel yemeklerinin başlıcaları:
Çorbalar
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme
İbik Çorbası, Yarma Çorbası.
Etli Yemekler
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak,
Mıhlama, Mumbar-İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma
Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte.
Tatlılar
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın
Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza
(Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi.
Hamur İşleri
Amasya Çöreği, Yağlı-Katmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, Cırıkta-Cızlak_Akıtma,
Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, Haşaşlı-Cevizli
Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su
Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç.
Similar topics
» Amasya Yöresel Halk Oyunları
» Amasya : Hamamları
» Amasya : Çeşmeler
» Amasya : Camiiler
» Amasya : Medreseler
» Amasya : Hamamları
» Amasya : Çeşmeler
» Amasya : Camiiler
» Amasya : Medreseler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz